Hoe het begon

Ooit ben je naast arts ook praktijkhouder of maatschapslid geworden. Je maakte plannen, tekende contracten en hoopte op een voorspoedige samenwerking met je collega’s: de praktijkmedewerkers, je maten. Dat samenwerken niet altijd vanzelf gaat, heb je gaandeweg ontdekt. Aan jezelf merk je dat je negatieve gedachtes over sommige collega’s hebt, aan anderen dat ze niet met maar over elkaar praten, er is weinig bereidheid om iets van elkaar over te nemen, er wordt minder gelachen en meer geklaagd. Hoe heb je het zover kunnen laten komen, vraag je je af en hoe kun je het tij keren? Samenwerken vraagt aandacht en onderhoud. Hiermee kan ik je van dienst zijn:

Teamcoaching

Als leden van een maatschap leren uitspreken wat je behoeftes en ergernissen zijn in een respectvolle setting; kunnen we de verschillen in persoon en visie overbruggen of zelfs benutten?

Constructief conflicten bespreken

Te lang het conflict uit de weggaan is een strategie die op den duur zijn tol eist. Dan is een kleine aanleiding voldoende om in één keer te ontploffen of je mening ongezouten eruit te gooien. Je zegt dingen waar je later spijt van hebt, die de ander onnodig kwetsen. Het vraagt moed en tact om je direct uit te spreken en te gaan staan voor wat je vindt en wil. Je kunt het leren en als je het gezamenlijk tot onderwerp van een sessie maakt, kun je er een gezonde werkcultuur mee creëren. Een cultuur van volwassenheid; waar je verantwoordelijkheid draagt voor je handelen en daarop aanspreekbaar bent door je open te stellen voor feedback.

Terugvinden van de teamgeest

Waarom deden we dit ook weer? Wat was ook weer leuk aan werken met patiënten en in grotere teamverband? Ik ga met het team op ontdekkingsreis: wat zijn de energievreters, waarvoor lopen we warm en wat zijn onze idealen? Dit kan als onderdeel van een visie of heidag, maar ook in een aantal lunchsessies of eens in het jaar tijdens een klusdag op de praktijk.

Aanpak

Een traject kan er als volgt uitzien

  • Verkenningsfase: gesprekken met betrokkenen om verschillende perspectieven op het probleem/oplossing te verkennen
  • Invullen vragenlijst of quickscan
  • Begeleiding: 2 of meer sessies waarin gewerkt wordt aan de gewenste verandering
  • Met behulp van gerichte opdrachten komen we in gesprek over wezenlijke zaken
  • Evaluatie: vieren van successen en vastleggen van afspraken
  • Onderhoud/Vinger aan de pols/intervisie: doen we wat we ons voornemens? Wat zijn knelpunten?

In contact

Benieuwd naar hoe een traject er voor jouw team of organisatie uit kan zien? Neem contact met me op. Ik zal je in een kennismakingsgesprek al een eerste zetje geven om je te helpen zien waar de strubbelingen, die ervaren worden binnen jouw groep mensen, vandaan komt.

Wij kampten regelmatig met een veel te hoog ziekteverzuim met alle gevolgen van dien. Lontjes werden korter en de sfeer er niet beter op. Via via hoorde ik over het werk van Simone en trok de stoute schoenen aan. Binnen onze maatschap kreeg ik al gauw mensen mee na een inspirerende intake met Simone. En het is de investering waard gebleken. Onze mensen staan nu zo voor zichzelf en datgene waar ze een verschil in willen maken, dat ze niks van zichzelf weggeven maar opleveren wat nu onze grootste kracht is: energie! Mensen kiezen bewust voor onze maatschap. En wij kunnen het doen zoals wij het ’t liefste en beste kunnen.

Dr. Manuel van Krooswijk